Euroopan uusi eksoplaneettateleskooppi otti ensimmäiset valokuvansa

Eksoplaneettoja metsästävä uuden sukupolven Cheops-teleskooppi on ottanut ensimmäiset kuvansa. Alustavan analyysin perusteella avaruusobservatorio toimii jopa oletettua paremmin.

"Ensimmäiset kuvat ovat ratkaisevia, jotta pystymme päättelemään selvisikö kaukoputken optiikka hyvässä kunnossa rakettilaukaisusta", kertoo Willy Benz Bernin yliopistosta.

"Kun ensimmäiset kuvat tähtikentästä ilmestyivät näytölle, kaikille oli välittömästi selvää, että olimme todellakin tehneet toimivan teleskoopin."

Alustavan analyysin perusteella Cheops-satelliitin kuvat jopa ylittävät odotukset. Tämä ei kuitenkaan tarkoita tarkempia tähtikuvia, sillä teleskoopin kuvat ovat tarkoituksella epätarkkoja.

Satelliitti tutkii tähdissä tapahtuvia pieniä kirkkauden muutoksia ja pyrkii näin havaitsemaan tähtien editse kulkevia planeettoja. Optiikan epätarkkuuden ansiosta tähdistä tuleva valo levittäytyy useammille pikseleille, joka puolestaan parantaa mittaustarkkuutta.

Nykyään tunnemme jo noin 4 200 eksoplaneettaa. Vain harvoista on saatu tarkkoja mittauksia sekä massasta että halkaisijasta. Uuden avaruusobservatorion tehtävänä onkin mitata planeettojen halkaisijoita mahdollisimman tarkasti.

Samalla Cheops edustaa eksoplaneettatutkimuksen seuraavaa vaihetta. Tähän mennessä teleskoopit ovat keskittyneet uusien kohteiden löytämiseen, mutta nyt painopiste on hiljalleen siirtymässä jo löytyneiden planeettojen tarkempaan analyysiin.

Aiheesta lisää Bernin yliopisto (englanniksi)