Eksoplaneettojen kaasukehiä tähystävän Ariel-avaruusteleskoopin rakentaminen alkaa

Emotähtensä edestä kulkeva planeetta jättää sormenjälkensä tähdestä mitattavaan valoon. Tätä ilmiötä hyödyntävä ESAn uusi avaruusteleskooppi etenee nyt rakennusvaiheeseen.

Ariel eli Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey on ollut alustavassa suunnitteluvaiheessaan viimeiset 19 kuukautta. Nyt tehdyn päätöksen mukaan sen prototyyppejä voidaan alkaa rakentamaan.

"Voimme nyt jatkaa tämän jännittävän luotaimen toteutusta. Se tulee mullistamaan ymmärryksemme siitä, miten toisia tähtiä kiertävät planeetat muodostuvat ja kehittyvät sekä mistä niiden kaasukehät koostuvat", selittää Arielin projektitutkija Theresa Lueftinger.

Avaruusteleskoopin prototyyppien avulla pystytään testaamaan järjestelmien luotettavuutta sekä todentamaan teknologian toimivuus. Testien onnistumisen jälkeen siirrytään avaruuteen laukaistavan Arielin lentomallin rakentamiseen.

Aloitettuaan toimintansa Arielin odotetaan havainnoivan toiminta-aikanaan tuhatta eksoplaneettaa, joista osa on kiviplaneettoja ja osa kaasuplaneettoja. Sen odotetaan havaitsevan kaasukehistä tuttuja aineita, kuten vesihöyryä, hiilidioksidia ja metaania.

Rahoituspäätös Ariel-projektille tehtiin maaliskuussa 2018. Kyseessä on ESAn keskikoon projekti, hinnaltaan arviolta 450 miljoonaa euroa. Näillä näkymin Ariel pääsee avaruuteen vuonna 2029.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)