Christiaan Huygens olisi tarvinnut silmälasit

1600-luvun kuuluisan tähtitieteilijän kaukoputket eivät pärjää vertailussa aikalaisten instrumentteihin. Tämän saattaisi selittää Huygensin likinäköisyys.

Christiaan Huygens oli merkittävä tiedemies ja keksijä, joka muun muassa kehitti heilurikellon, selitti Saturnuksen renkaat ja spekuloi valon aaltoluonteella.

Huygens hioi myös erinomaisia linssejä. Hänen lähtökohtansa kaukoputkien tekoon oli kokeellinen. Hän testasi erilaisia linssien yhdistelmiä löytääkseen parhaiten toimivan kokonaisuuden. Kun tällainen löytyi, hän laati taulukot ja kaavat, joiden pohjalta valmisti halutun suurennuksen omaavan kaukoputken.

Huygensin teleskoopit eivät kuitenkaan muodostaneet niin terävää kuvaa kuin 1600-luvulla olisi ollut mahdollista. Hänen aikalaistensa linssikaukoputket olivat parempia.

Potsdamin astrofysiikan instituutin Alex Pietrow on nyt ehdottanut Huygensin näkökyvyn olleen ongelma. Ero Huygensin kaavojen ja modernin optiikan välillä pystytään ymmärtämään, jos hän oli likinäköinen −1.5 diopterin verran.

Pietrowin mukaan tämän luokan likinäköisyys on siinä määrin vähäistä, ettei se olisi haitannut Huygensin arkielämää. Vaikka hän olisi ollut tietoinen likinäköisyydestään, hän ei olisi tarvinnut laseja.

"Teoriani on, että koska Huygens ei tarvinnut silmälaseja päivittäisessä elämässään niin kuin isänsä, hän ei ajatellut sitä tehdessään teleskooppeja", sanoo Pietrow. "Tiedostamattaan hän sisällytti tämän puutteen malleihinsa."

Aiheesta lisää Potsdamin astrofysiikan instituutti (englanniksi)