66 antennin ALMA-teleskooppi valmistui

Chilessä sijaitseva ALMA-teleskooppi eli Atacama Large Millimetre/submillimetre Array on saatu nyt täysilukuiseksi. 66 erillisestä antennista koostuva observatorio on yli miljardin euron kansainvälinen projekti. Antenneista 25 on rakennettu Euroopassa, 25 Pohjois-Amerikassa ja 16 Itä-Aasiassa.

"Tämä on ALMA-observatoriolle merkittävä virstanpylväs, sillä sen ansiosta tähtitieteilijät Euroopassa ja muualla voivat käyttää koko ALMA-teleskooppia täydellä herkkyydellään ja säteilyn keruualallaan", arvioi ALMAn eurooppalaisosion projektipäällikkö Wolfgang Wild.

Millimetri- ja alimillimetrialueen aallonpituuksilla havainnoiva ALMA otettiin virallisesti käyttöön tämän vuoden maaliskuussa. Se on alimillimetrialueen tarkin observatorio maailmassa ja yksi maailman suorituskykyisimmistä havaintolaitteista. Kaikki 66 antennia yritetään saada samanaikaiseen käyttöön tämän vuoden loppuun mennessä.

Observatoriolla on ehditty tehdä jo runsaasti tiedehavaintoja. 12- ja 7-metrisiä antenneja pystytään siirtämään eri muodostelmiin jopa 16 kilometrin etäisyydelle toisistaan.

Projektin eteneminen viivästyi hieman työntekijöiden lakkoilun vuoksi elo-syyskuussa. Syynä lakkoon olivat hankalat työskentelyolosuhteet aavikon kuivassa ilmastossa viiden kilometrin korkeudessa. Osapuolet pääsivät lopulta sopuun, ja 17 vuorokautta kestänyt lakko päättyi syyskuussa.

Aiheesta lisää ESO