Asteroidilöytö antoi makupalan Vera Rubin -observatorion kyvyistä

Valmisteilla olevalle Vera Rubin -observatoriolle tarkoitettu asteroidinetsintäalgoritmi on löytänyt ensimmäisen kohteensa. Tulos lupaa hyvää, kun observatorio aloittaa toimintansa vuonna 2025.

Uuden sukupolven HelioLinc3D-algoritmi on tehty Maan lähialueen asteroidien etsintään. Ohjelma kykenee tunnistamaan asteroideja vähäisemmistä ja harvemmista havainnoista kuin tähänastiset menetelmät.

Jo testiajossa Havaijilla sijaitsevalla Atlas-teleskooppiparilla algoritmi löysi yhden lähiasteroidin.

Nimen 2022 SF289 saaneen asteroidin havaintodata jäi alle rajan, jolla muut menetelmät olisivat voineet tunnistaa kappaleen uudeksi asteroidiksi. HelioLinc3D tuotti riittävästi ratatietoa, jotta kohde voitiin julistaa löydetyksi. Kappaleen olemassaolon varmistivat nopeasti muut teleskoopit.

Kohteen meitä lähimmät ohitukset tuovat sen Kuun radan sisäpuolelle. Suuren kokonsa vuoksi asteroidi sai luokituksekseen potentiaalisesti vaarallinen, mutta ennusteiden mukaan näköpiirissä ei ole riskiä sen törmäämisestä planeettaamme.

Nykyään tunnetaan 2 350 saman luokituksen saanutta asteroidia. Niitä uskotaan olevan yli toinen mokoma vielä löytämättä.

"Tämä on vain pieni makupala siitä, mitä odottaa Rubin-observatoriolta alle kahdessa vuodessa. HelioLinc3D tulee löytämään tällaisen kohteen joka yö", sanoo Mario Jurić Washingtonin yliopistosta.

Aiheesta lisää Washingtonin yliopisto (englanniksi)