Yhdysvaltain salainen X-37B-minisukkula laskeutui

Miehittämätön piensukkula X-37B laskeutui perjantaina itsenäisesti Vandenbergin sotilastukikohtaan Kaliforniassa.

Alus laukaistiin huhtikuussa Maan kiertoradalle. Sen avaruudessa suorittamista kokeista ei ole päästetty julkisuuteen mitään virallista tietoa.

"Tämänpäiväinen laskeutuminen huipentaa onnistuneen lennon", kommentoi X-37B:n ohjelmajohtaja Troy Gliese Yhdysvaltain ilmavoimista. "Olemme erittäin tyytyväisiä, että ohjelma saavutti kaikki ensimmäisen lennon tavoitteet kiertoradalla."

Yleisesti arvellaan, että 9 metriä pitkän X-37B:n päätehtävä on poikkeuksellisen matalalta suoritettava sotilaallinen tiedustelu sekä uudenlaisten tiedustelujärjestelmien testaus.

Koska piensukkula pystyy tuomaan salaisen hyötykuormansa takaisin, ei jää riskiä sen putoamisesta ja paljastumisesta ulkopuolisille. Vuoden 2008 helmikuussa Yhdysvallat tuhosi putoamassa olleen viallisen tiedustelusatelliittinsa ohjuksella. Luultavasti pääsyynä tähän oli varmistaa, etteivät satelliitin salaisuudet vaarantuisi.

Nasa osallistuu hankkeeseen ainoastaan laskeutumisjärjestelmien kehityksen osalta. X-37-Projekti alkoi Nasan johdolla 1999, mutta myöhemmin se muutettiin sotilasprojektiksi. Seuraava lento piensukkulalle on luvassa luultavasti ensi vuonna.

Lämpökameravideo X-37B:stä rullaamassa kiitoradalla laskeutumisensa päätteeksi.

Aiheesta lisää USAF (englanniksi)