Virgin Orbitin rakettilaukaisu lentokoneesta epäonnistui

LauncherOne-raketin laukaisua päästiin yrittämään maanantai-iltana. Lentokoneesta pudotetun raketin lento kuitenkin epäonnistui heti alkuunsa.

Virgin Orbit ei näyttänyt laukaisua livenä, mutta päivitti Twitteriin kuulumisia. Yleisö pystyi myös seuraamaan Cosmic Girl -lentokoneen paikkaa kartalla reaaliaikaisesti.

Alun perin koelentoa tähdättiin sunnuntai-iltaan, mutta anturiongelman vuoksi sitä lykättiin. Laukaisua yritettiin lopulta Tyynen valtameren yllä Los Angelesin edustalla maanantai-iltana kello 22.52 Suomen aikaa.

"Olemme varmistaneet raketin irronneen suunnitellusti. Kuitenkin lento päättyi hyvin pian. Cosmic Girl -lentokone miehistöineen ovat turvassa ja matkalla kohti lentokenttää", yhtiö tiedotti välittömästi yrityksen jälkeen.

Virgin Orbit kertoo, että raketti onnistui sytyttämään moottorinsa. Pian sen jälkeen tapahtui jotain odottamatonta, mikä johti automaattikeskeytykseen.

Ensilennolla epäonnistuminen on tavallista kantorakettikehityksessä. Virgin Orbit muistutti etukäteen lehdistötiedotteessaan, että noin puolet kantoraketeista epäonnistuu ensilaukaisullaan.

Mikäli lento olisi onnistunut, olisi ensimmäinen kaupallinen laukaisu koittanut heinäkuussa.

Nyt yhtiö pyrkii todennäköisesti selvittämään mahdollisimman pian epäonnistumisen syyn ja yrittämään uudestaan kesän aikana.

Aiheesta lisää Virgin Orbit (englanniksi)