Vain 12 kilon satelliitti teki havaintoja eksoplaneetoista yli kahden vuoden ajan

Nasa kertoo menettäneensä yhteyden Asteria-satelliittiin. Mikrokoon avaruusteleskooppi ehti paitsi saavuttaa tavoitteensa myös pysyä toiminnassa hämmästyttävän pitkään.

ASTERIA (Arcsecond Space Telescope Enabling Research in Astrophysics) oli Nasan JPL:ssä rakennettu vain 8,5 senttimetrin linssillä varustettu avaruusteleskooppi.

Sen päätehtävänä oli osoittaa, että tällainenkin piensatelliitti onnistuu pitämään asennonsäätönsä tarpeeksi tarkkana eksoplaneettojen ylikulkuhavainnoille.

"ASTERIA-projekti saavutti huomattavia tuloksia kolme kuukautta kestäneen päätehtävänsä ja lähes kaksi vuotta kestäneen jatkotehtävänsä aikana", sanoo Lorraine Fesq JPL:stä.

"Vaikka olemmekin pettyneitä yhteyden menettämiseen, olemme innoissamme kaikista CubeSatimme saavutuksista."

Viimeinen onnistunut yhteys satelliittiin oli 5. joulukuuta. Nasa aikoo yrittää yhteyttä vielä maaliskuuhun asti, mutta toivo satelliitin palauttamisesta toimintaan on vähäinen.

Satelliitti vapautettiin Kansainväliseltä avaruusasemalta avaruuteen 20. marraskuuta 2017. Alunperin tavoitteena oli vain 90 vuorokauden toiminta. Yli kaksi vuotta oli yllättävä saavutus pikkutekokuulta. 

Osaa kerätystä datasta analysoidaan vielä mahdollisten uusien planeettojen löytämiseksi. Niitä tärkeämpää oli kuitenkin osoittaa teknologian toimivuus jo tunnettuihin emotähtensä pinnan yli taivaltaviin eksoplaneettoihin.

ASTERIA testasi kameraansa myös maapalloon ja pariin muuhun kohteeseen.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)