Uusi suomalainen satelliitti laukaistaan pian avaruuteen

Suomi 100 -satelliitin laukaisu on käsillä. Satelliitti mittaa avaruussääilmiöitä ja kuvaa muun muassa revontulia ja Suomea.

Suomi 100 -satelliitti on tarkoitus laukaista avaruuteen maanantaina 19. marraskuuta kello 20.32 Suomen aikaa. Kantoraketti vie satelliitin 575 kilometrin korkeudessa olevalle radalle, joka kulkee lähes maapallon napojen ylitse.

Laukaisu tapahtuu SpaceX -yhtiön Falcon 9 -raketilla Kaliforniasta. Samalla lennolla avaruuteen matkaa yhteensä 64 pientä satelliittia.

Nanosatelliittien vapauttaminen avaruuteen tapahtuu rauhallisesti, jotta ne eivät törmäisi avaruudessa toisiinsa.

Satelliittien tarkka vapautusjärjestys ilmoitetaan vasta lähempänä laukaisua. On mahdollista, että yhteys Suomi 100 -satelliittiin saadaan vasta useita tunteja laukaisun jälkeen.

Erikoisvalmisteisella radiolaitteistollaan Suomi 100 -satelliitti mittaa lähiavaruuden avaruussääilmiöitä. Lisäksi satelliitin kamera kuvaa avaruussään näkyviä merkkejä, esimerkiksi revontulia, sekä maapalloa ja erityisesti Suomea.

Ensimmäinen suomalaisvalmisteinen satelliitti pääsi avaruuteen viime vuoden toukokuussa.

Sen jälkeen suomalaisten satelliittien valmistaminen on lähtenyt melkoiseen nousukiitoon, sillä nyt matkaan lähtevä Suomi 100 -satelliitti on jo kolmas Aalto-yliopistosta avaruuteen lähtevä satelliitti ja neljäs suomalaissatelliitti kiertoradalla.

Näiden lisäksi Otaniemessä valmistellaan jopa kolmea uutta satelliittihanketta.

Aiheesta lisää Suomi 100 -satelliitin blogi