Tästä Venäjän asekokeessa kiertoradalla oli kyse

Yhdysvallat syytti tällä viikolla Venäjää avaruuden aseistamisesta. Julkistetun raportin mukaan venäläissatelliitti testasi törmäytykseen perustuvaa asetta kiertoradalla.

Kyseessä oli Kosmos 2543 -satelliitti ja testi tapahtui 15. heinäkuuta. 

Maanpäällisillä tutkilla pystyttiin havaitsemaan, että venäläissatelliitista oli irrotettu pienempi kappale. Se eteni 700 kilometrin tuntinopeudella satelliittiin verrattuna.

Operaatio täsmää törmäyttämällä tuhoavaan ammukseen, jota voitaisiin käyttää satelliitin vaurioittamiseen.

"Tapahtuma tuo esille Venäjän ulkokultaisuuden avaruusaseiden rajoittamisessa. Moskova haluaa rajoittaa Yhdysvaltoja, mutta ei itse aio lopettaa omaa avaruusaseiden kehittelyään", sanoo Christopher Ford Yhdysvaltain ulkoministeriöstä.

Kosmos 2543 laukaistiin avaruuteen marraskuussa 2019. Se on tällä hetkellä Maan kiertoradalla reilun 600 kilometrin korkeudessa. Satelliitista ammuttu kappale on puolestaan tällä hetkellä radalla, jonka korkeus vaihtelee 505-784 kilometrin välillä. 

Venäjän mukaan Kosmos 2543:n tehtävänä on toisten satelliittien tarkastelu ja operaatio 15. heinäkuuta liittyi sellaiseen.

Amerikkalaiset olivat erityisen ärsyyntyneitä kokeesta, koska venäläissatelliitin edeltäjän Kosmos 2542:n havaittiin aiemmin harjoittelevan ratamuutoksia Yhdysvaltojen isojen KH-11-sarjan tiedustelusatelliittien lähestymiseen.

KH-11-satelliitit muodostavat USA:n kuvaustiedustelun selkärangan. Ne vastaavat kooltaan Hubble-avaruusteleskooppia, kykenevät alle 10 senttimetrin erotuskykyyn maanpinnalla ja ovat useiden miljardien eurojen arvoisia kappaleelta.

Kiertoradalla tehtäviin asekokeisiin liittyy sotilasaspektien lisäksi myös riski, että suuri määrä pieniä, mutta vaarallisia avaruusromuja ilmestyy ruuhkaisille ratakorkeuksille.

Historian ikävimmän kirertoradan asekokeen suoritti vuonna 2007 Kiina. Kiinan asevoimien maanpinnalta laukaisema ohjus tuhosi tuolloin satelliitin.

Koe lisäsi kymmenillä prosenteilla matalilla Maata kiertävillä radoilla esiintyvän avaruusromun määrää. Valtaosa kappaleista ei tule poistumaan vielä kymmeniin vuosiin.

Myös Intia teki maaliskuussa 2019 huonosti suunnitellun kokeen, joka jätti romunkappaleita kiertoradalle. Osalla niistä oli törmäysriski Kansainväliseen avaruusasemaan. Ne kuitenkin putosivat kiertoradalta melko nopeasti.

Aiheesta lisää U.S. Space Command (englanniksi)