Tähtiharrastaja löysi menetetyksi luullun Nasan satelliitin

Scott Tilley vastaanotti sattumalta signaalin, joka osoittautui vuonna 2005 kadotetuksi Nasan satelliitiksi, kertoo Science-lehti. Avaruusjärjestö selvittää nyt, voidaanko alus ottaa uudelleen käyttöön.

Vakoilusatelliitteja harrastava Tilley oli etsimässä signaaleja Yhdysvaltain armeijan salaisesta Zuma-aluksesta, jonka laukaisun tammikuun 8. päivä huhutaan epäonnistuneen.

Zuman sijaan Tilley poimi odottamattoman signaalin korkealta kiertoradalta.

"Tällainen ei ole epätavallista näiden etsintöjen aikana. Niinpä ryhdyin hommiin lähteen tunnistamiseksi", hän kirjoittaa blogissaan.

Tarkistus osoitti lähetyksen tulevan vuonna 2000 laukaistusta ja viisi vuotta myöhemmin menetetystä Nasan IMAGE-satelliitista. Kyseessä oli ensimmäinen Maan magneettikentän kuvaamiseen tarkoitettu satelliitti.

Löytö sai aikaan vipinää IMAGEn entisessä tiedetiimissä. Nyt se tutkii, voidaanko satelliitti ottaa uudestaan käyttöön.

Telemetria-signaalin lisäksi alus lähettää muutakin dataa. Tämä saattaa tarkoittaa, että osa satelliitin instrumenteista on toiminnassa.

"On erittäin hyvä mahdollisuus, että se on elossa", sanoo Patricia Reiff Houstonin yliopistosta.

Tutkijat ovat kaivaneet esiin IMAGEn vanhan ohjelmiston ja tulevana viikonloppuna Nasa sekä kaksi yhdysvaltalaista yliopistoa yrittävät yhteydenottoa. Kommunikointi voi kuitenkin olla haasteellista, sillä aluksen pyöriminen näyttää hidastuneen.

"Tiimi pidättelee kollektiivisesti hengitystään odottaessaan todellista informaation vaihtoa IMAGEN ja maan välillä", sanoo Reiff.

Reiffin mukaan vastaavia satelliitteja ei ole lähetetty avaruuteen, joten henkiin herätetty IMAGE olisi korvaamaton apu avaruussään kartoittamisessa.

Aiheesta lisää Science (englanniksi)