Suomi 100 -satelliitti on ollut jo vuoden avaruudessa

Maamme lisäksi myös Suomi 100 -satelliitti on hiljattain viettänyt merkkipäivää. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi rakennettu satelliitti on ollut nyt vuoden ajan avaruudessa.

”Vuosi on ollut jännittävä ja työntäyteinen, ja olemme erittäin tyytyväisiä sekä satelliitin toimintaan että sen tekemiin havaintoihin”, kertoo Esa Kallio Aalto-yliopistosta.

Suomi 100 -satelliitin matkaanlähtö oli hidas. Laukaisu viivästyi vuodella suunnitellusta kantorakettien ongelmien takia ja tapahtui 3. joulukuuta 2018. Varsinainen matka avaruudessa on kuitenkin sujunut mainiosti.

Laukaisua seuranneen testausvaiheen jälkeen satelliitti pääsi tekemään havaintoja kameralla. Kuvaukset aloitettiin helpommin otettavilla ja tulkittavilla päiväkuvilla.

"Kuvia otettiin esimerkiksi Suomesta, Venetsiasta ja Ulko-Hebridien saariryhmästä. Päiväkuvien jälkeen siirryimme kuvaamaan öisin – revontulia, tähtiä ja Kuuta”, Kallio kertoo.

Pari kuukautta kestäneen kuvausvaiheen jälkeen satelliittitiimi aloitti mittaukset radiospektrometrillä. Laite kuuntelee radioaaltoja, jotka kertovat Auringon vaikutuksesta Maahan ja lähiavaruuteen.

"Radiomittaukset ovat Suomi 100 -satelliitin toisen vuoden päätehtävä. Satelliitin rata mahdollistaa erilaisten mittausten teon vielä yli kymmenen vuoden ajan. Toivottavasti satelliitilla on edessään vielä monia iloisia syntymäpäiväjuhlia”, Esa Kallio sanoo.

Aiheesta lisää Suomi 100 -satelliitti