Suomalaisyritys aikoo uudistaa maataloutta minisatelliiteillaan

Hyperspektrikuvantamiseen kykenevät minisatelliitit voivat auttaa satojen parantamisessa sekä pienentää maanviljelijöiden kuluja. Samalla viljelystä voitaisiin tehdä aiempaa ympäristöystävällisempää.

Suomalainen Kuva Space -yritys on kerännyt 4,2 miljoonaa euroa tavoitteenaan rakentaa ja laukaista Maan kiertoradalle hyperspektrikuvantamiseen kykeneviä minisatelliitteja.

"Toistaiseksi hyperspektridataa on saatu vain suurista tieteellisistä satelliiteista ja vain kerran kuukaudessa. Meidän ratkaisumme pystyy tekemään saman, mutta päivittäin ja tehokkaammin", kertoo Jarkko Antila Kuva Spacesta.

Hyperspektrikuvantamisessa mitataan kuvan jokaista pikseliä vastaava spektri. Näin voidaan esimerkiksi kartoittaa metsän puulajeja ja kuntoa sekä mitata peltojen biomassa, joka puolestaan kertoo lannoitustarpeen.

"Päivittäisen, maailmanlaajuisen palvelumme avulla viljelijöillä on mahdollisuus saada relevanttia ja kustannustehokasta tietoa pelloistaan ja suosituksia, miten optimoida kasvuolosuhteet ja käyttää vähemmän maata saavuttamaan suuremman sadon. Tämä tarkoittaa ympäristövaikutusten pienenemistä ja tulojen kasvua", Antila uskoo.

Kuva Spacen lehdistötiedotteen mukaan minisatelliitit mahdollistavat globaalisti satojen parantamisen jopa 30 prosentilla samalla vähentäen tarvittavia panoksia 15 prosenttia.

Reaaliaikaiset havainnot metsien ja biomateriaalin tilasta puolestaan kertovat, miten ne voidaan muuttaa kaupankäyntiin soveltuviksi hiilinieluiksi.

Aiheesta lisää Kuva Space (englanniksi)