Suomalaiset satelliitit tulevat Ukrainan avuksi

Iceye-yritys on tehnyt sopimuksen satelliittihavaintojen välittämisestä Ukrainan hallitukselle. Rahoitusjärjestely on poikkeuksellinen, sillä varat hankittiin joukkorahoituksella.

Ukrainalaisen televisiotähden Serhiy Prytulan perustama hyväntekeväisyyssäätiö on tehnyt sopimuksen suomalaisen Iceye-yhtiön kanssa. Tämän ansiosta Ukrainan hallitus pääsee hyödyntämään Iceyen tutkasatelliittien kuvia ja saa yhden satelliitin kokonaan omaan käyttöönsä.

Kesäkuussa Serhiy Prytulan säätiö teki yhteistyötä bloggaaja Ihor Lachenkovin kanssa ja keräsi joukkorahoituksella rahaa turkkilaisiin Bayraktar-lennokkeihin.

"Baykar-yhtiö päätti kuitenkin antaa kolme Bayraktar-lennokkia ilmaiseksi. Tämän ansiosta pystyimme käyttämään säästyneet 16 miljoonaa euroa ostaaksemme satelliitin", Serhiy Prytula -säätiön tiedotteessa kerrotaan.

Suomalaiset satelliitit voivat osoittautua erittäin tärkeiksi, sillä ne kykenevät tekemään havaintoja myös pilvien läpi sekä pimeässä.

Espoolaisella Iceye-yhtiöllä on tällä hetkellä avaruudessa 21 satelliittia. Iceyen ja televisiojuontajan tekemä sopimus on hyvä esimerkki siitä, miten satelliitit ja avaruudessa operoiminen eivät enää ole ainoastaan valtiollisten toimijoiden aluetta.

Aiheesta lisää Iceye (englanniksi)