Suomalaisen Hello World -satelliitin ensimmäinen kuva julkaistiin

Reaktor Space Lab -yrityksen Hello World -satelliitin ensimmäisessä kuvassa näkyy kasteltu alue aavikolla Etelä-Egyptissä. Satelliitin hyperspektrikameraa käytetään esimerkiksi maaperän kosteusmittauksissa ja geologisissa kartoituksissa.

"Meillä on tähän mennessä mennyt oikein hyvin, ensimmäiset kuvat vastaanotettiin jo laukaisua seuranneena viikonloppuna", kertoo satelliitin hyperspektrikameran vastaava Antti Näsilä VTT:ltä Tähdet ja avaruus -lehdelle.

"Halusimme ensin prosessoida kuvista irti oikeaa informaatiota, nyt meillä on hyvä datasetti alueista Etelä-Egyptistä päiväntasaajalle asti", hän jatkaa.

Valko-vihreä otos on kolmesta eri infrapuna-aallonpituudesta muodostettu väärävärikuva, jossa hiekka-aavikko näkyy valkoisena. Alalaidassa näkyvä tumma alue on kivierämaata, ja vasemmalla alhaalla on hieman röpelöisiä pilviä.

Punaisella katkoviivalla erotettu alue on esitetty punertavassa erilliskuvassa veden absorptioaallonpituuksien väärävärikuvassa. Kasteltu alue erottuu sinertävän sävyisenä.

Kyseinen alue on porakaivojen vedellä ja pyörivillä kastelujärjestelmillä hoidettu maanviljelysalue. Tätä kastelualuetta voi tarkastella esimerkiksi Google Mapsista.

Reaktor Hello Worldin pääinstrumenttina on VTT:n rakentama maailman pienin avaruuskelpoinen hyperspektrikamera.

Se pystyy ottamaan suuren määrän infrapunakuvia 900–1 400 nanometrin aallonpituuksilta samasta alueesta. Näitä kuvia vertaamalla voidaan tehdä monipuolista analyysia.

"Ensinnä lähdemme priorisoimaan maaperän kosteusmittauksia, haluamme kuvata siihen sopivia alueita ja aallonpituuksia", Näsilä selittää. "Toinen sovellusalue on geologia, jossa voidaan tehdä esimerkiksi mineraali- ja kivilajikartoituksia vuoristoista. Geologiapuoli liittyy myös asteroiditutkimussuunnitelmiin pitkällä tähtäimellä."

Pienikokoinen hyperspektrikamera olisi kätevä laite tulevaisuuden mini- ja mikrokokoisiin asteroidiluotaimiin.

Satelliitti laukaistiin avaruuteen 29. marraskuuta Intian PSLV-kantoraketilla. 

Reaktor Hello World -satelliitin sivut (englanniksi)