Suomalainen puusatelliitti pääsee avaruuteen syksyllä

Ensimmäinen puusta tehty satelliitti nousee kiertoradalle vuoden loppuun mennessä. Vaneripintaisen nanosatelliitin avulla testataan, miten puumateriaali kestää avaruusolosuhteita. 

WISA Woodsat on määrä laukaista avaruuteen Electron-raketin kyydissä Uudesta-Seelannista. Se on kooltaan 10 senttiä kanttiinsa ja massaltaan noin kilon eli 1U-koon CubeSat.

"Puinen satelliitti selfie-tikulla varustettuna nostattaa varmasti naurua ja hymyjä, mutta pintansa alla se on aivan vakavasti otettava tieteen ja teknologian ponnistus", tiivistää Jari Mäkinen suomalaisesta Arctic Astronautics -yrityksestä.

Satelliitin tärkeimpänä tavoitteena on testata UPM:n WISA-vaneria. Laite on varustettu avattavan puomin päähän asennetulla kameralla ja materiaalin muutoksia avaruudessa tutkitaan muillakin antureilla. Tähän mennessä puuta on käytetty avaruudessa vain lämpösuojakerrosten testeissä.

Projektille on tärkeää myös satelliittitietoliikenteen ja avaruusteknologian tuominen lähemmäksi ihmisiä.

Satelliitti lähettää selfie-kuviaan avaruudesta radioamatöörilaitteistolla vastaanotettavassa muodossa. Satelliitti laukaistaan polaariradalle, joten kuvien vastaanotto on mahdollista myös Suomesta.

WISA Woodsat pohjautuu Kitsat-opetussatelliittiin, jossa tarjotaan oikeaa nanosatelliittia muistuttavaa rakennussarjaa lähinnä oppilaitosten käyttöön. Kitsateja on myös lennätetty stratosfääriin säähavaintopallojen kyydissä.

Aiheesta lisää Arctic Astronautics (englanniksi)