Suomalainen ICEYE julkisti ensimmäisen tutkakuvansa avaruudesta

ICEYE-yrityksen uusi tutkasatelliitti on ottanut ensimmäisen kuvansa. Saavutus on kansainvälisellä mittapuullakin upea. Kyseessä on ensimmäinen alle satakiloisen satelliitin ottama SAR-tutkakuva.

"Tällä yksittäisellä kuvalla ICEYE-X1-lento osoittaa olevansa jo täysi menestys tärkeimpien tavoitteiden osalta, mutta tämä on vasta alkua", hehkuttaa yhtiön toimitusjohtaja Rafal Modrzewski.

Kuva näyttää alueen Alaskasta Noatakin kansalliselta suojelualueelta. Yli 500 kilometrin korkeudelta otetun kuvan erotuskyky vastaa hyvin etukäteen mallinnettua ja on alle kymmenen metriä.

"Työskentelemme nyt kantaman ja kuvauskulmien laajentamiseksi, jotta voimme tuplata erotuskyvyn ICEYE-X2-satelliitissa. Valmistelemme sen laukaisemista aikaisintaan kesäksi", jatkaa Modrzewski.

ICEYE-X1 laukaistiin avaruuteen 12. tammikuuta Intian PSLV-raketilla. Satelliitin massa on 70 kiloa. Tänä vuonna laukaistavien testisatelliittien jälkeen kiertoradalle on tarkoitus lähettää vähintään 18 tutkasatelliitin verkko. Sillä pystytään kuvaamaan lyhyellä varoitusajalla mitä tahansa aluetta maailmassa.

Tutkasatelliittien käyttösovellukset ulottuvat merijään mittauksista laivojen ja laittomien kalastusalusten sekä hakkuiden seurantaan. ICEYEstä kerrottiin enemmän Tähdet ja avaruus -lehdessä 7/2017.

Aiheesta lisää ICEYE (englanniksi)