Suomalaisyhtiö julkaisi 18 000 satelliittien ottamaa tutkakuvaa maailmalta
Maailman tutkiminen kotikoneelta onnistuu perinteisten satelliittikuvien lisäksi nyt myös tutkakuvista. Suomalainen ICEYE-yhtiö julkaisi tänään 18 000 tutkakuvaansa.
"ICEYEn SAR-satelliittiparvi on olemassa maailmanlaajuista yhteisöä varten päättäjille, datan käyttäjille ja muille parantamaan yhteistä maailmaamme ympärillämme", lausui Rafal Modrzewski ICEYEstä.
"ICEYEn julkinen datakirjasto avaa ainutlaatuisen näkymän maailmaan ja kutsumme sinut tutkimaan sitä kanssamme."
Kuvat on otettu kiertoradalta vuoden 2019 loppupuoliskolla ja vuoden 2020 aikana. Alkuperäisestä tarkkuudestaan pienennetyt kuvat on julkaistu lisenssillä, joka ei salli käyttää niitä kaupallisiin tarkoituksiin.
Tavalliselle käyttäjälle kuvien katselu onnistuu helpoiten ilmaisella Google Earth -ohjelmalla. ICEYEn sivuilta saa ladattua tiedoston, joka sisältää ohjeet ja KMZ-tiedoston tutkakuvien näyttämiseen.
Avaamalla tiedoston Google Earthissa se projisoi kuvien paikat kartalle. Käyttäjä saa sitten valittua kuvat ladattaviksi Google Earthiin tai kuvatiedostoina itselleen.
Kuvista voi tutkia esimerkiksi, miten erilaisilta paikat näyttävät tutkakuvina verrattuna perinteisiin satelliittikuviin.
Julkaistujen kuvien joukossa on myös sotilaallisia kohteita, esimerkiksi Venäjän arktisia tukikohtia ja sotilassatamia sekä Kiinan rakentamia tekosaaria Etelä-Kiinan merellä.
Vuonna 2014 perustetulla ICEYEllä on kiertoradalla jo viisi tutkasatelliittia. Lähivuosien tavoite on parikymmentä satelliittia. Niillä pystyttäisiin ottamaan kuvia kaikkialta maailmasta pienellä viiveellä.
Aiheesta lisää ICEYE (englanniksi)