Starlink-satelliittiparvi voisi korvata GPS-navigoinnin

Kaikkialla maailmassa toimiva satelliitti-internet Starlink kasvaa melkoista vauhtia. Uuden tutkimuksen perusteella satelliittiparvea voisi tulevaisuudessa käyttää myös navigointiin GPS:n tapaan.

Tietoliikenteeseen tarkoitettuja Starlink-satelliitteja on viime vuosien aikana laukaistu avaruuteen jo noin 1 800 kappaletta. SpaceX-yhtiön tavoite on kasvattaa niiden lukumäärä ajan myötä jopa 40 000 satelliittiin.

Yötaivasta kuvaaville tähtiharrastajille Starlink-järjestelmä on osoittautunut riesaksi. Myös Suomessa näiden satelliittien kuviin piirtämiä viiruja on jatkossa odotettavissa enenevässä määrin, vaikka SpaceX on toteutustavassa osin huomioinut kritiikin.   

Nyt Ohion osavaltion yliopiston ja Kalifornian yliopiston tutkijat ovat kehittäneet tavan käyttää Starlink-satelliitteja navigoinnin apuna. Käytännössä Starlink-satelliitit sopivat vaihtoehdoksi GPS-navigoinnille.

Suuren lukumääränsä lisäksi Starlinkeillä on myös toinen etu puolellaan. Ne ovat helpommin saavutettavissa, sillä ne sijaitsevat paljon lähempänä maanpintaa kuin nykyiset GPS-satelliitit.

Tutkimusryhmä kokeili paikannusta vain kuuden Starlinkin avulla. Satelliittien signaalien voimakkuuksien, niiden lähettämän metadatan sekä satelliittien sijaintien arvioiden avulla tutkijat pystyivät määrittämään vastaanottimen paikan noin 8 metrin tarkkuudella.

Tämä ei vielä pääse GPS:n 0,3-5 metrin tarkkuuteen, mutta tuloksen voi odottaa paranevan huomattavasti satelliittien määrän lisääntyessä. Lisäksi tutkijat suorittivat kokeensa ilman mitään apua Starlink-satelliitit omistavalta SpaceX-yhtiöltä.