Starlink-satelliittien haitta tähtivalokuvaukselle kasvaa

Palomarin observatorion havainnot kertovat Starlink-satelliittien vaikutuksesta tähtivalokuviin. Järjestelmän kasvaessa sateliittiviiruja tulee olemaan lähes kaikissa hämärän ajan laajakulmakuvissa.

Tutkimuksessa analysoitiin taivasta laaja-alaisesti skannaavan ZTF-instrumentin kuvia kahden vuoden ajalta.

"Vuonna 2019 satelliiteilla oli vaikutusta hämäräajan kuvista puoleen prosenttiin, kun nyt ne vaikuttavat jo 20 prosenttiin", selittää Przemek Mróz Caltechista ja Varsovan yliopistosta.

Tästä huolimatta ZTF-kuvien tiedetoiminta ei vielä ole pahasti häiriintynyt, koska satelliittien piirtämät viirut peittävät niin pienen alan kuvissa. Esteettisiä kuvia tavoiteltaessa haitta on suurempi.

Satelliitti-internetiä tarjoavan Starlink-järjestelmän rakentaminen alkoi vuoden 2019 alkupuolella. Tällä hetkellä kiertoradalla 540–550 kilometrissä on noin 1 800 Starlink-satelliittia, mikä on enemmän kuin muita matalan radan toiminnassa olevia satelliitteja yhteensä.

Järjestelmässä on määrä olla 12 000 satelliittia vuoden 2027 loppuun mennessä. Arvion mukaan tuolloin lähes kaikissa ZTF-instrumentin hämäräajan kuvissa näkyy satelliittien aiheuttamia viivoja.

Hyvä uutinen on kuitenkin, että Starlinkin uusimmissa satelliiteissa olevat aurinkovisiirit vähentävät niiden kirkkautta noin viidennekseen eivätkä ne enää juuri häiritse paljain silmin taivasta katselevia. Tähtivalokuvissa ne näkyvät edelleen, mutta himmeämpinä.

Satelliitit heijastavat auringonvaloa, joten mennessään maapallon varjoon ne katoavat näkyvistä eivätkä haittaa silloin kuvaamista. Matalalla radalla olevat satelliitit ovat siis näkyvissä hämärän aikaan eli noin 2–3 tuntia auringonlaskun jälkeen ja auringonnousua ennen.

Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 2/2022 tai 3/2022.