SpaceX:n tuhansien satelliittien avaruusinternetin rakentaminen alkaa

[Päivitetty 24.5. klo 16.30] Falcon 9:n laukaisu sujui ongelmitta perjantaiaamuna kello 5.30 Suomen aikaa. Starlink-satelliitti-internetin ensimmäiset operatiiviset satelliitit pääsivät avaruuteen.

SpaceX:n maailmanlaajuiseen satelliittiparveen on tarkoitus saada 1 600 satelliittia 550 kilometrin korkeuteen.

Laukaisun voi katsoa uusintana YouTubesta. Jokainen satelliiteista massaltaan noin 227 kiloa eikä koskaan aiemmin ole laukaistu näin monta tämän kokoluokan satelliittia kerralla.

Mikäli satelliitit toimivat suunnitellusti, on kyseessä internetin uuden ajan alku.

Järjestelmän kaksi testisatelliittia laukaistiin avaruuteen jo helmikuussa 2018. Internetverkon kaupallinen toiminta voi alkaa 2020.

Myöhemmin 2020-luvun puolivälissä järjestelmään on tarkoitus saada peräti 12 000 satelliittia. Kokonaishinta on lähes 10 miljardia euroa.

Elon Musk ei ole paljastanut järjestelmästä kaikkea, koska yksityisomistuksessa oleva SpaceX on tilivelvollinen vain viranomaisille. Musk on kuitenkin arvioinut, että satelliitti-internetillä on vielä kantorakettitoimintaa suuremmat tuotto-odotukset. Muskin pitkän tähtäimen suunnitelma on mahdollistaa ensimmäiset Mars-siirtokunnat.

Tähän mennessä peruskäyttäjille on ollut tarjolla suora satelliitti-internet lähinnä Iridium-satelliittien kautta hitaasti satelliittipuhelimen avulla. Isommilla antenneilla varustettuja järjestelmiä on ollut saatavilla lähinnä isommille toimijoille.

Uusista tietoliikennesatelliittien parvista ja niiden haasteista kerrottiin Tähdet ja avaruus -lehdessä 6/2018.

Aiheesta lisää SpaceX (englanniksi)