SpaceX:n Starship-raketin paineistuskoe epäonnistui - prototyyppi tuhoutui
Raketin tuhoutuminen on aina surullista katsottavaa, mutta SpaceX-yhtiön kehityksessä se on arkipäivää. Starship SN1 -prototyyppiraketti on tänään tuhoutunut paineistuskokeessa Yhdysvalloissa.
Epäonnistunut koe suoritettiin tänä aamuna kello kuudelta Suomen aikaa Teksasin Boca Chicassa.
Raketin tuhoutumisen voi katsoa esimerkiksi NasaSpaceFlightin YouTube-videolta. Tiettävästi kukaan ei loukkaantunut epäonnistuneessa testissä.
Videolla näkyy, miten painesäiliön revetessä raketin runko nousee kymmeniä metrejä ilmaan ja sen tullessa alas toinenkin tankki puhkeaa. Videolla näkyvä "savu" on typpihöyryä, sillä testauksessa käytettiin nestemäistä typpeä turvallisuussyistä.
Raketti ei ollut vielä läheskään valmis, sillä tankkien kestäminen haluttiin testata ensiksi.
"Rakennamme lentomallia Starship SN1, mutta jokaiseen versioon SN20:een asti tulee vähintään pieniä parannuksia", Elon Musk kommentoi aiemmin kehitysohjelmaansa. SN1 on järjestyksessä kolmas Starship-prototyyppi.
Musk raportoi joulukuun lopussa ruostumattomasta teräksestä valmistetun painesäiliön olevan hankalin osa rakentamista. Tällä viikolla hän myönsi, että sen hitsauksessa oli käytetty vääriä asetuksia. Sillä saattoi olla paljonkin tekemistä paineistuksen pettämisen kanssa.
Elon Musk luotsaa SpaceX-yhtiötä eteenpäin ketterän kehityksen kautta yrittämällä ja erehtymällä. Aiempi versio Starship Mk1 tuhoutui myös paineistuksen pettäessä.
Tähän mennessä SpaceX on kuitenkin onnistunut kehittämään monia teknologioita, joista muut rakettiyhtiöt vain haaveilevat. Toisaalta Muskin asettamat aikataulut yleensä pettävät.
50 metriä pitkästä Starship-aluksesta tulee suuren BFR-kantoraketin ylempi vaihe. Starshipistä on lopulta tarkoitus tehdä ainakin kolme erilaista versiota: miehistöalus, tankkeri sekä satelliittien laukaisuversio.
Raketin ensimmäinen vaihe, Super Heavy, tulee olemaan noin 70 metriä pitkä ja se on massaltaan viisinkertainen Starshipiin verrattuna.
Vain viikko sitten Musk haaveili Twitterissä BFR:n kiertoratalennosta tämän vuoden aikana. Kuitenkin todennäköisemmin sellainen nähdään aikaisintaan ensi vuonna.