SpaceX yrittää maanantaina laukaista maailman voimakkaimman raketin

Starship-kantoraketti on lähtemässä huomenna ensilennolleen. Kantorakettia on kuvailtu mullistavan suureksi, kustannustehokkaaksi ja monipuoliseksi.

[Päivitys: Laukaisu lykkääntyi ainakin kahdella päivällä polttoainesäiliön venttiilin paineissa havaitun ongelman takia]

Teksasista lähtevän testilento alkaa maanantaina aikaisintaan kello 16.20 Suomen aikaa. Jos laukaisu toteutuu, Starship pääsee pitkään odotetulle ensimmäiselle kunnon lennolle maapallon ympäri.

"Onnistuminen mahdollista, jännitystä varmuudella!", SpaceX-yhtiön johtaja Elon Musk twiittasi tällä viikolla.

Starship on kokonaan uudelleenkäytettävä kaksivaiheinen kantoraketti. Sen ensimmäisenä vaiheena toimii Super Heavy -kantoraketti ja toisena vaiheena on itse Starship lasteineen.

Ensilennon suunnitelmissa Super Heavy -vaihe irtautuu noin 3 minuuttia lennon alkamisen jälkeen ja tekee pehmeän laskeutumisen Meksikonlahdelle. Starship-alus puolestaan kiertää maapallon ja laskeutuu Tyynelle valtamerelle lähelle Havaijia.

Etenkin, kun kyseessä on vasta ensimmäinen kunnollinen testilento, onnistuminen on kaukana varmasta. Musk itse on arvioinut, että aluksella on noin 50 prosentin todennäköisyys onnistua huomenna.

SpaceX-yhtiön pitemmän tähtäimen tavoitteena on saada Starship Maan kiertoradalle ja tankata se toisella Starship-aluksella. Tämä osaltaan edesauttaisi kaukaisemmassa tulevaisuudessa jopa sadan ihmisen kuljetusta Marsiin.

Seuraa laukaisua SpaceX-yhtiön sivuilla