SpaceX teki historiaa laukaisemalla käytetyn kantoraketin uudelleen avaruuteen

Elon Muskin luotsaama SpaceX-yhtiö saavutti tänään merkittävän virstanpylvään. Se onnistui laukaisemaan käytetyn kantoraketin avaruuteen toistamiseen. Lisäksi kantoraketti palautettiin maanpinnalle kolmatta laukaisua varten.

"Tajuntani on räjähtänyt. Tämä on yksi upeimmista asioista koskaan", Musk iloitsi. "Meillä on ollut uskomaton päivä tänään – ensimmäinen kiertorataluokan kantoraketin uudelleenlento."

Uudelleenkäytetty kantorakettivaihe lensi ensimmäisen lentonsa lähes tarkalleen vuosi sitten. Tuolloin kyseessä oli ensimmäinen onnistunut kantoraketin laskeutuminen merellä olevan lautan päälle.

Kaiken kaikkiaan SpaceX on onnistunut tuomaan yhdeksän rakettivaihetta takaisin maanpinnnalle avaruuslennon jälkeen. Ensimmäinen onnistuminen oli joulukuussa 2015.

Tänään oli kuitenkin ensimmäinen kerta ihmiskunnan historiassa, kun takaisin palannut rakettivaihe pääsi uudestaan avaruuteen.

Kun uusi teknologia saadaan rutiininomaiseen käyttöön, se tekee kaikista muista kantoraketeista vanhanaikaisia. Ensimmäisen rakettivaiheen uudelleenkäyttö pudottaa avaruuslentojen kustannuksia roimasti. Tähän asti käytössä olleet kertakäyttöiset raketit eivät pysty kilpailemaan uudelleenkäytettävien kanssa hinnassa.

Elon Muskin pitkän tähtäimen tavoite on rakentaa uudelleenkäytettävä avaruusalus, joka pystyisi kuljettamaan kymmeniä ihmisiä kerralla Marsiin.

Aiheesta lisää Universe Today (englanniksi)