SpaceX paljasti miten satelliitti-internet saatiin Ukrainassa toimintaan niin nopeasti

Vain päivä virallisen pyynnön jälkeen SpaceX-yhtiö käynnisti Ukrainassa Starlink-satelliittiensa kautta toimivan internetin. Maailmalla on ihmetelty, miten yhtiö pystyi etenemään näin ripeästi.

Helmikuun lopulla Ukrainan varapääministeri Mykhailo Fedorov pyysi julkisessa twiitissään apua SpaceX-yhtiön perustajalta Elon Muskilta.

Venäjä oli juuri aloittanut täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Oli ilmeistä, että maan internetyhteydet olivat vaarassa.

Hyvin pian Muskin satelliitti-internetiä tarjoava Starlink-järjestelmä oli jo toiminnassa Ukrainassa. "Starlink-palvelu on nyt aktiivinen Ukrainassa. Lisää terminaaleja matkalla", Musk twiittasi seuraavana päivänä.

Vain paria päivää myöhemmin Fedorov puolestaan kertoi päätelaitteiden saapuneen perille. Tarpeellinen apu saatiin siis paikalle hämmästyttävän nopeasti.

Maailmalla on ihmetelty, miten SpaceX pystyi käynnistämään satelliitti-internetin Ukrainassa näin pikaisella aikataululla.

SpaceX-yhtiössä työskentelevä Gwynne Shotwell paljasti hiljattain, että työ aloitettiin jo viikkoja ennen Venäjän hyökkäyssodan alkua. "Olimme työskennelleet ukrainalaisten kanssa jo noin puolitoista kuukautta", Shotwell kertoo.

Hänen mukaansa yhtiö odotti virallista pyyntöä, mutta sitä ei tullut ennen Venäjän hyökkäystä. "He twiittasivat Elonille, joten laitoimme sen päälle. Se oli lupamme, tuo kirje ministeriltä, twiitti", Shotwell näkee.

Elon Muskin toiminta ei ole jäänyt tähän. Myöhemmin SpaceX siirsi työntekijöitään kyberpuolustukseen sekä muutti Starlink-päätelaitteita siten, että virtalähteeksi riittää auton tupakansytytin.

Venäläisten propagandaa sisältävien uutislähteiden sensuroimiseen Musk ei kuitenkaan halua lähteä. ”Me emme toimi näin paitsi aseella uhattuna. Anteeksi, olen sananvapausabsolutisti”, Musk twiittasi.