Satelliitti-internet saapuu kohta myös Suomen koteihin

Satelliitteihin perustuvat internetyhteydet laajenevat nopeasti, ja niitä odotetaan lähitulevaisuudessa myös Suomen markkinoille. Löytyykö avaruudesta ratkaisu hitaille nettiyhteyksille?

SpaceX ja OneWeb ovat tuomassa nopean verkkoyhteyden jokaiseen maailmankolkkaan. Nopeaa internetiä kaipaava voikin joutua miettimään, liittyäkö kuituverkkoon vai malttaako odottaa satelliittiverkkojen valmistumista.

Liittyminen kuituverkkoon voi kustantaa taajama-alueilla 1 200–1 500 euroa ja syrjemmällä jopa 5 000–10 000 euroa. Investointi saattaa käydä turhaksi, mikäli piakkoin saatavilla on yhtä nopea satelliitti-internet 500 euron liityntämaksulla.

On myös spekuloitu, että satelliittinetin kuukausimaksut aikanaan puolittuvat, jolloin ne olisivat kuituverkon luokkaa.

OneWebin ja SpaceX-yhtiön luotaimet taivaltavat hyvin erilaisilla kiertoradoilla. Molemmissa on omat hyötynsä.

SpaceX-yhtiön satelliitit ovat matalammalla radalla ja palvelujen tarjoaminen on aloitettu tiheämmin asutetusta osasta planeettaamme. SpaceX-yhtiön seuraavat satelliitit kulkevat myös Suomen yli, joten kattavuus luultavasti laajentuu maahamme ensi vuoden aikana.

OneWebin satelliitit ovat puolestaan korkeammalla radalla, josta yksittäinen satelliitti pystyy palvelemaan laajaa, Skandinavian kokoista aluetta kerrallaan.

Satelliittiparvista kerrotaan lisää uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 2/2022.