Pohjois-Norjassa harjoiteltiin varautumista satelliittinavigoinnin häirintään

Nyky-yhteiskunta on riippuvainen satelliittinavigointijärjestelmistä, mutta ne ovat haavoittuvia häirinnälle. Jammertest-tapahtuma kokosi aihepiirin osaajia Pohjois-Norjan Andøyaan syyskuussa.

Harjoituksen järjestivät Norjan viranomaiset, mutta mukana oli runsaasti osanottajia eri puolilta Eurooppaa ja kauempaakin. Tärkeässä roolissa oli Galileo-järjestelmän häirinnän testaus.

"Olemme pystyneet testaamaan eri satelliittinavigointijärjestelmien vastaanotinten suorituskykyä ja pystymme antamaan palautetta ESAn Galileo-järjestelmän suunnittelutiimille", kertoo harjoitukseen osallistunut Xurxo Otero Villamide.

Syrjäinen sijainti sopi tapahtumalle. Harjoitusaluetta ympäröivät signaalien vaikutusaluetta rajoittavat vuoret, ja häirintäkokeista kärsiviä sivullisia oli seudulla vähän. Andøya tarjosi kuitenkin omia haasteitaan esimerkiksi voimakkaiden tuulten ja teitä tukkivien lammaslaumojen muodossa.

Tapahtumassa kerättiin useita teratavuja dataa, jossa riittää analysoitavaa vuosiksi eteenpäin. Ensimmäisiä tuloksia ja johtopäätöksiä on määrä julkaista marraskuussa.

Navigointisatelliittien lähettämien signaalien häirintä voidaan jakaa karkeasti kahteen keinoon. Taajuuksien tukkimisessa käytetään suuritehoisia lähettimiä ja estetään oikeiden signaalien vastaanotto. Spoofauksessa puolestaan lähetetään väärennettyjä signaaleja, joilla pyritään sekoittamaan paikanmääritys.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)