Miehitettyyn lentoon tähtäävien tanskalaisharrastajien koeraketti nousi 6,5 kilometriin

Tanskalainen Copenhagen Suborbitals -ryhmä lennätti Nexø II -rakettiaan viikonloppuna. Tavoitteena oli 8–12 kilometrin korkeus.

Bornholmin saaren itäpuolelta Itämeren yllä lauantaina tehty laukaisu oli tanskalaisryhmän tärkein virstanpylväs yli kahteen vuoteen.

Lento vei miehittämättömän koeraketin noin 6,5 kilometrin korkeuteen. Erityisen tärkeää ryhmälle oli tankkien paineensäätelyjärjestelmän testaus lennon aikana.

Nexø II -raketti on pituudeltaan 6,7 metriä ja laukaisumassaltaan 292 kiloa. Moottori käyttää polttoaineenaan etanolia ja hapettimenaan nestehappea. Raketti sisältää lähes kaikki lopullisen tavoitteen eli miehitetyn Spica-raketin teknologiat, mutta pienemmässä mittakaavassa.

Ryhmä on julkaissut videon, jossa näytetään lennon vaiheet rinnakkain raketin kyydissä olleiden kolmen kameran kuvaamina. Katsottavissa on lisäksi livelähetyksen tallenne, josta laukaisu näkyy myös mereltä kuvattuna.

Copenhagen Suborbitals perustettiin vuonna 2008. Harrastajaryhmän lopullisena tavoitteena on lennättää ihminen avaruuteen eli sadan kilometrin rajan yli ja tuoda hänet turvallisesti alas. Ryhmään kuuluu parikymmentä harrastajaa. Suurin osa toiminnan tarvitsemasta rahoituksesta saadaan lahjoituksina.

Aiheesta lisää Copenhagen Suborbitals (englanniksi)