Merenkurkun KvarkenSat-projekti sai ilmaisen laukaisun

Kansainvälisessä kilpailussa Berliinissä valittiin kymmenen nanosatelliittiprojektia kyyditettäviksi avaruuteen. Yksi voittajista on Vaasan yliopiston ja yhteistyökumppanien KvarkenSat-nanosatelliitti.

Laukaisu kiertoradalle Spectrum-pienkantoraketilla on näillä näkymin tarkoitus tehdä 2023 tai 2024.

"On hienoa, että KvarkenSat pääsee Spectrumin vapaamatkustajaksi eikä meidän tarvitse maksaa laukaisukustannuksia. Merkittävämpää on kuitenkin se, että hankkeessamme suunniteltu satelliitti on noteerattu satojen kilpailuun osallistuneiden eurooppalaissatelliittien joukosta palkinnon arvoiseksi", kommentoi Kendall Rutledge Vaasan yliopistosta.

KvarkenSat-projekti esiteltiin joulukuussa 2021. Kyseessä on 2U-koon CubeSat, joka on massaltaan noin kaksi kiloa.

Satelliittiin on määrä tulla neljä hyötykuormaa, joista yksi on VTT:n hyperspektrikamera. Satelliitin rakentaminen ja testaus tapahtuvat Luulajan teknillisessä yliopistossa sekä Ruotsin avaruusfysiikan instituutissa Kiirunassa. Vaasan yliopistossa puolestaan halutaan keskittyä satelliitin tuottamaan dataan.

Laukaisun on määrä olla kehitteillä olevan Spectrum-pienkantoraketin toinen lento. Raketti on 28 metriä pitkä, halkaisijaltaan 2 metriä ja kykenee maksimissaan tonnin hyötykuorman viemiseen matalalle radalle.

Uusiin kantoraketteihin ja pienkantoraketteihin yleensä liittyy suuria riskejä niin aikataulujen pitämisen kuin myös lennon epäonnistumisen osalta.

Nykyään suurin osa nanosatelliiteista kulkee avaruuteen isompien kantorakettien mukana oheishyötykuormina. Ne vapautetaan raketin ylimmästä vaiheesta pakkauksistaan kiertoradalle sen jälkeen, kun pääkuormana toimivat suuremmat satelliitit on ensin saatu radoilleen.

Aiheesta lisää Vaasan yliopisto