Maailmassa on suunnitteilla satelliitteja 170 miljardilla eurolla

20 seuraavan vuoden aikana aiotaan avaruuteen laukaista 3164 hyötykuormaa, jotka maksavat 173 miljardia euroa. Hinta ei kata satelliittien laukaisukuluja. Luvut perustuvat ase- ja avaruusteollisuuteen erikoistuneen Teal Group -yhtiön analyysiin.

Kahdelle seuraavalle vuodelle on tiedossa kummallekin noin 480 satelliitin laukaisut, kun tälle vuodelle vastaava luku oli vain 280. Kauemmaksi tulevaisuuteen sijoittuvia projekteja tunnetaan vähemmän.

"Suurin osa julkistetuista satelliiteista aiotaan rakentaa ja laukaista seuraavien 3-4 vuoden aikana", selittää Marco Cáceres Teal Groupista. "Siksi tiedossa on paljon laukaisuja lähitulevaisuudessa."

Laukaistavista hyötykuormista hieman yli kolmasosa on kaupallisia ja vajaa kolmasosa muita siivilirahoitteisia satelliitteja. Loppukolmasosa koostuu pääosin sotilaallisista ja yliopistojen omista satelliiteista.

Noin kaksi kolmasosaa satelliiteista viedään matalalle Maata kiertävälle radalle, tyypillisesti 600-1100 kilometrin korkeuteen. Noin 17 prosenttia suuntaa geostationaariradalle ja loput erilaisille radoille. Planeettaluotainten osuus avaruushyötykuormista on erittäin pieni.

Satelliittien laukaisusuunnitelmat muuttuvat nopeasti ja siksi Teal Group muistuttaa, että merkittävä osa projekteista ei toteudu sellaisina kuin ne on suunniteltu.