Maailman suurin lentokone teki ensilentonsa - Stratolaunch on avaruusrakettien laukaisualusta

Jättiläismäinen Stratolaunch teki viikonloppuna ensilentonsa. Tulevaisuudessa lentokone tulee kuljettamaan raketteja kymmenen kilometrin korkeuteen, josta nämä kohoavat omilla moottoreillaan avaruuteen.

"Fantastinen ensilento", myhäili Jean Floyd Stratolaunch-yhtiöstä koelennon jälkeen.

Siipiväliltään maailman suurin lentokone Stratolaunch nousi lauantaina ensimmäistä kertaa siivilleen. Neitsytlento kesti yli kaksi tuntia, ja sen aikana alus kävi reilun viiden kilometrin korkeudella.

Lentokone on kaksirunkoinen jättiläinen, jossa on kuusi suihkumoottoria ja yhteensä 26 rengasta. Koneen siipien kärkiväli on peräti 117 metriä ja pituutta sillä on 72 metriä. Stratolaunch on näin ollen kooltaan samaa luokkaa kuin Kansainvälinen avaruusasema.

"Ennätyksiä rikkovan lentokoneen nousu ilmaan on historiallinen virstanpylväs Stratolaunch-tiimille", Thomas Zurbuchen Nasasta kehui saavutusta. 

Stratolaunchin konsepti on hämmästyttävä - se on lentävä avaruusrakettien laukaisualusta. Tulevaisuudessa kone kuljettaa raketteja yli 10 kilometrin korkeuteen, Sieltä ne jatkavat omilla moottoreillaan avaruuteen.

Aiheesta lisää Stratolaunch (englanniksi)