LappiSat-1 valmistui Sodankylässä

Maan kiertoradalle on luvassa uusi suomalainen tutkimussatelliitti. Juuri valmistunut LappiSat-1 esiteltiin tänään perjantaina Sodankylän geofysiikan observatorion 110-vuotisjuhlassa.

"Projekti alkoi keväällä 2021. Tarkoituksemme oli lähteä rakentamaan Lapin ensimmäistä satelliittia", taustoittaa projektivastaava Jouni Envall.

Kymmenkiloinen LappiSat-1 on 6U-koon CubeSat ja suurimpia suomalaisia tutkimussatelliitteja. Satelliitin on suunnitellut ja koonnut Sodankylän geofysiikan observatorion kymmenen hengen satelliittitiimi.

Tieteelliset hyötykuormat on rakennettu Suomessa, kun taas satelliitin alustan sisältämät ylläpitolaitteistot on ostettu kaupallisilta toimittajilta.

"Osa hanketta oli myös rakentaa sen rinnalla tarvittava infrastruktuuri ja fasiliteetit, jotka vaaditaan satelliittien rakentamiseksi ja testaamiseksi", Envall sanoo.

Satelliitin tavoitteena on laajentaa observatorion mittaustoimintaa kiertoradalle. Tähän mennessä mittaukset on tehty maanpinnalla sekä esimerkiksi havaintopalloilla.

Päämittalaitteita LappiSat-1:ssä on kaksi: optinen fotometri ja vektorimagnetometri. Molemmat keskittyvät revontulten ja niihin liittyvien Maan magneettikentän häiriöiden havainnointiin.

Mukana on myös kaksi tiimin rakentamaa revontulikameraa, jotka välittävät kuvia revontulista niin tutkijoille kuin suurelle yleisöllekin.

Aikataulu satelliitin laukaisulle on toistaiseksi avoinna, mutta siihen tähdätään kahden seuraavan vuoden kuluessa.