Kvanttimoottori pääsee testiin Maan kiertoradalle

Kesäkuussa täysin tavallisesta poikkeava moottori lähetetään avaruuteen. Moottorin kehittänyt yhdysvaltalainen IVO-yhtiö kutsuu laitettaan uudenlaiseen fysiikkaan pohjautuvaksi kvanttimoottoriksi.

IVO-yhtiön kehittelemä kvanttimoottori pääsee kesäkuussa ensimmäistä kertaa avaruuteen. Moottorin on tarkoitus testata vaihtoehtoista teoriaa inertiasta.

Fysiikassa inertiaa kutsutaan myös massan hitaudeksi, sillä inertia kuvaa kappaleiden taipumusta jatkaa liikettään tai pysyä paikollaan.

Pian testattava kvantisoidun inertian teoria on saanut laajaa kritiikkiä tutkijayhteisöltä. Monet tutkijat ovat arvioineet, ettei se täytä tieteellisyyden tunnusmerkkejä.

Yhtiö itse uskoo silti vahvasti teorian ja moottorinsa toimivuuteen.

"IVO-kvanttimoottori on todellinen täysi irtautuminen modernin avaruustyöntövoiman nykyisistä rajoituksista. Se on ensimmäinen kokonaan sähköinen työntövoimajärjestelmä, tarkoittaen, että se tarvitsee vain sähköä toimiakseen", kertoo Daniel Telehey IVO-yhtiöstä Universe Today -uutissivustolle.

“Niin kauan kun meillä on sähköä, meillä on työntövoimaa. Tämän takia loputon nopeuden muutos on mahdollista ensimmäistä kertaa ikinä."

Onnistuessaan kyse siis olisi tosiaankin vallankumouksellisesta tekniikasta, joka laittaisi käsityksemme fysiikan laeista uusiksi. Moottorin toiminnan pohjalla olevaan teoriaan kohdistuu kuitenkin perusteltuja epäilyksiä.

Aiheesta lisää IVO (englanniksi)