Kiinan avaruusasema tuhoutui Tyynenmeren yllä

Tiangong-1 avaruusasemaa ei enää ole olemassa. Asema tuhoutui odotetusti viime yön aikana.

Kiinan ensimmäinen avaruusasema Tiangong-1 on tuhoutunut. Asema putosi maapallon ilmakehään ja hajosi kappaleiksi eteläisen Tyynenmeren yllä tänään kello 3.16 Suomen aikaa. Tapahtuman vahvistivat Yhdysvaltain ilmavoimien viranomaiset.

Tiangong-1 oli kooltaan koulubussin kokoinen. Melko varmasti joitain osia selvisi ilmakehän läpi alas asti. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että niistä olisi aiheutunut mitään vahinkoa syrjäisellä merialueella.

Kiinan alkuperäinen suunnitelma oli pudottaa käytöstä poistettu avaruusasema hallitusti ilmakehään juuri meren yllä. Hallittu alastulo ei ollut kuitenkaan enää mahdollinen sen jälkeen, kun asemaan menetettiin yhteys maaliskuussa 2016.

Avaruusasema saapui kiertoradalle vuonna 2011 ja asemalla vierailtiin kolmesti vuoteen 2013 mennessä. Asema oli noin 10 metriä pitkä ja kokonaismassaltaan 8,5 tonnia. Kiinan nykyisin käytössä oleva avaruusasema, Tiangong-2, laukaistiin avaruuteen vuonna 2016.

Tiangong-1 ei ole suurin taivaalta pudonnut avaruusalus. Tämä titteli menee Venäjän lähes 130 tonnia painaneelle Mir-avaruusasemalle, joka pudotettiin hallitusti Tyyneenmereen vuonna 2001.

Aiheesta lisää JFSCC (englanniksi)