Kiina laukaisi kaikkien aikojen suurimman rakettinsa

Kiina on laukaissut suurimman rakettinsa ensimmäistä kertaa. Pitkä marssi 5 -raketti nousi avaruuteen Kiinan eteläiseltä rannikolta eilen kello 14.43 Suomen aikaa.

Kiinan avaruusjärjestön mukaan uusi raketti on kriittinen osa maan tavoitteissa rakentaa pysyvä avaruusasema ja lähettää robottikulkija Marsiin. Uuden raketin on laskettu olevan kolme kertaa voimakkaampi kuin Pitkä marssi 2f -raketti, joka vei Kiinan Tiangong-2-avaruusaseman planeettamme kiertoradalle.

Pitkä marssi 5 -raketti on 57 metriä korkea. Se pystyy viemään noin 25 tonnia tavaraa Maan matalalle kiertoradalle ja noin 14 tonnia kaukaisemmalle geostationaariselle radalle. Siten se on suunnilleen yhtä tehokas kuin Yhdysvaltojen suurin käytössä oleva raketti Delta IV Heavy.

Kiinalaisen raketin rahdista ei tiedetä paljoa, mutta ilmeisesti mukana on Shijian 17 -satelliitti, jonka tarkoitus on testata uutta sähköiseen työntövoimaan perustuvaa moottoria Maan kiertoradalla. Laukaisun päätarkoitus oli kuitenkin osoittaa uuden raketin toimivuus.

Aiheesta lisää Universe Today (englanniksi)