Karannut raketti törmää tänään Kuuhun

Perjantai-iltapäivällä Kuuhun iskeytyy painava raketin osa. Samalla kiertolaisemme pinnalle syntyy uusi kraatteri. Törmääjä on mitä todennäköisimmin kiinalaista alkuperää.

Noin kolmen tonnin painoinen raketin osa törmää Kuuhun yli 9 000 kilometrin tuntinopeudella. Harvinainen ilmiö tapahtuu tänään perjantaina kello 14.26 Suomen aikaa.

Törmäysalue sijaitsee maapallolta katsottuna Kuun vastakkaisella puolella, joten sitä ei pysty näkemään maanpäällisillä teleskoopeilla.

Edes Kuun kiertoradalla oleva Lunar Reconnaissance Orbiter ei näe putoamista, mutta Nasa aikoo myöhemmin etsiä ja kuvata syntyneen törmäyskraatterin. Arvioiden mukaan muodostuva kraatteri on kooltaan 10 × 20 metriä.

Kyseessä on ensimmäinen tunnettu kerta, kun suuri avaruusromun palanen iskeytyy vahingossa kiertolaiseemme. Esimerkiksi Apollo-lentojen aikana Nasa pudotti rakettien osia Kuun pinnalle, mutta tuolloin törmäykset olivat suunniteltuja.

Iskeytyvän kohteen alkuperästä ei ole vahvistettua tietoa. Alkujaan sen arveltiin olevan SpaceX-yhtiön, mutta sittemmin tehdyt analyysit ovat selvästi viitanneet vuonna 2014 laukaistuun kiinalaiseen Pitkä marssi 3C -rakettiin. Kiinalaiset ovat kuitenkin kyseenalaistaneet tuoreimmat näkemykset kohteen alkuperästä.

Väittely valaisee hyvin sitä, miten vaikeaa tämän kokoisten kappaleiden seuraaminen on vähänkään kauempana Maasta.

"Kukaan ei ole erityisen tarkka siitä, mitä he tekevät tämän kaltaisella kiertoradalla olevalle romulle", toteaa alkuperäisen havainnon tulevasta törmäyksestä tehnyt Bill Gray.

"Olemme nyt aikakaudella, jolla useat maat ja yksityiset yhtiöt vievät tavaraa kauemmas avaruuteen, ja on aika alkaa seurata niitä."

Aiheesta lisää Project Pluto (englanniksi)