Kahden suomalaissatelliitin odotetaan pääsevän tänään avaruuteen historiallisella laukaisulla

SpaceX-yhtiön Falcon 9:n yritetään laukaista tänään kello 20.32 Suomen aikaa Kalifornian Vandenbergin sotilastukikohdasta. Kantoraketin kyydissä ovat suomalaissatelliitit Suomi 100 sekä ICEYE-X2.

Laukaisua on yritetty jo pari kertaa aiemminkin, mutta sitä on lykätty teknisten syiden vuoksi.

"Tänään näyttää viimeinkin olevan laukaisupäivä: Falcon 9 -raketin tarkistukset Vandenbergissä on tehty ja tällä hetkellä siellä varaudutaan laukaisuun klo 20.32 Suomen aikaa nyt maanantaina", twiittasi Suomi 100 -satelliitin tiimi maanantaiaamuna.

"Raketti on siis OK, sää on OK. Ja Suomi 100 -satelliitti on enemmän kuin OK."

Avaruustekniikan kannalta lennon tekee historialliseksi se, että kantoraketin alin vaihe on lähdössä ensimmäistä kertaa koskaan jo kolmannelle lennolleen.

Tähän asti Falcon 9:n laskeutuvia rakettivaiheita on käytetty vain kahdesti. Laskeutuminen on määrä tehdä Tyynellä valtamerellä odottavaan robottiproomuun.

Kyydissä on myös enemmän satelliitteja kuin millään länsimaista tehdyllä laukaisulla, yhteensä 64. Niistä 15 on mikrosatelliitteja ja 49 nanosatelliitteja.

Valtioista on edustettuina Yhdysvallat, Australia, Italia, Alankomaat, Suomi, Etelä-Korea, Espanja, Sveitsi, Iso-Britannia, Saksa, Jordan, Kazakstan, Thaimaa, Puola, Kanada, Brasilia ja Intia. Aiemmin intialaisraketilla on laukaistu 104 satelliittia kerralla helmikuussa 2017.

Vain reilun kilon massaisen Suomi 100 -satelliitin kyydissä on kaksi hyötykuormalaitetta: varattuja hiukkasia havainnoiva radioinstrumentti sekä näkyvän valon kamera.

ICEYE-X2 puolestaan on SAR-tutkaa hyödyntävä noin 80-kiloinen mikrosatelliitti, jolla ICEYE-yritys toivoo pääsevänsä vieläkin tarkempiin mittauksiin kuin tammikuussa laukaistulla ICEYE-X1-satelliitilla.

Laukaisua voi seurata livenä nettivideon kautta. Videolähetys alkaa 15 minuuttia ennen laukaisua.

Laukaisulähetys SpaceX-yhtiön sivuilla (englanniksi)