Jättiläismäinen SLS-kuuraketti valmistautuu ensilennolleen

Nasa aikoo laukaista upouuden SLS-raketin vielä elokuun aikana. Raketti lähettää Orion-aluksen Kuun kiertoradalle ja aloittaa uuden luvun Yhdysvaltojen avaruushistoriassa.

Nasa on jo pitkään haaveillut astronauttien paluusta Kuuhun. Lähestyvä miehittämätön Artemis 1 -kuulento on avaruusjärjestön ensimmäinen iso askel kohti unelman toteutumista.

Rakettina toimii upouusi Space Launch System eli lyhyemmin SLS-raketti. Sen nokassa on Orion-alus, johon mahtuu enimmillään kuusi astronauttia.

SLS-raketti siirrettiin hiljattain laukaisupaikalleen. Ensilennon toivotaan tapahtuvan vielä kuluvan elokuun aikana. Aikatauluun saattaa kuitenkin ilmestyä odottamattomia viivytyksiä.

Koska kyseessä on testilento, Orion-kapseli matkaa ilman miehistöä Kuun kiertoradalle ja takaisin maapallolle. Lento kestää noin 42 päivää.

Nasan virallisissa suunnitelmissa miehitetty Kuun ohilento tapahtuu vuonna 2024 ja laskeutuminen Kuuhun aikaisintaan vuonna 2025. Tällöin Kuussa saattaa ensimmäistä kertaa kävellä myös nainen ja ei-valkoinen ihminen.

Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 7 tai 8/2022