GPS-paikannus toimii jopa 70 000 kilometrin korkeudella

Nasan MMS-satelliitit ovat tehneet uuden ennätyksen GPS-signaalien hyödyntämisessä. Neljästä identtisestä satelliitista koostuva ryhmä pystyi käyttämään GPS-signaalia 70 000 kilometrin etäisyydellä maanpinnasta. GPS-satelliitit kiertävät Maata noin 20 200 kilometrin korkeudella.

Saavutus on määrä kirjata Guinnessin ennätysten kirjaan. Jo aiemmin tänä vuonna satelliittinelikko rikkoi ennätyksen GPS-signaalin hyödyntämisestä kovimmassa vauhdissa, 35 400 kilometrin tuntinopeudessa. MMS-satelliittien tarkoituksena on kartoittaa Maan magneettikenttää ja sen vuorovaikutusta aurinkotuulen kanssa huomattavasti aiempaa tarkemmin.

Satelliitit lentävät täsmällisessä muodostelmassa, joka mahdollistaa kolmiulotteisen kartoittamisen. Ne ovat ellipsiradalla, joka käy lähimmillään 2 550 kilometrin korkeudella ja kauimmillaan 70 000 kilometrin etäisyydellä maanpinnasta. Myöhemmin satelliittien rataa on tarkoitus nostaa siten, että ne käyvät kauimmillaan peräti 153 000 kilometrin korkeudella eli lähes puolivälissä Kuun rataetäisyyteen verrattuna.

MMS-satelliittien rataa esitellään myös videolla.

GPS-satelliittien hyödyntämiseen matalaa Maata kiertävää rataa kauempana liittyy haasteita, sillä niitä ei ole suunniteltu lähettämään signaaliaan kuin maanpinnan suuntaan. Kauempana käyttö on mahdollista muihin suuntiin vuotavan signaalin avulla.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)