Foresail-1-satelliitti esiteltiin Otaniemessä – demonstroi suomalaiskeksintöä avaruudessa

Maapallon hiukkasympäristöä tutkiva suomalainen Foresail-1-satelliitti on määrä laukaista kesäkuussa. Satelliitti paljastettiin yleisölle ensimmäistä ja samalla viimeistä kertaa tiistaina Aalto-yliopistossa.

Foresail-1 kuljetetaan pian Berliiniin, jossa se liitetään muihin pienhyötykuormiin. Sieltä matka jatkuu Floridaan, josta se laukaistaan kiertoradalle SpaceX-yhtiön Falcon 9 -kantoraketin kyydissä.

Laukaisu koittaa aikaisintaan 1. kesäkuuta. 

"Satelliitin tehtävä voidaan jakaa kahteen osaan. Ensimmäinen on mitata hiukkasvuota avaruudessa, ja toinen osa on demonstroida plasmajarrua. Se on laite satelliitin tuomiseksi ilmakehään, jotta se ei päädy romuksi missionsa lopuksi", selittää Rami Vainio Turun yliopistosta.

Satelliitin hyötykuormina ovat hiukkasmittalaite PATE sekä plasmajarrulaitteisto, jotka sijaitsevat 3U-koon CubeSat-satelliitin eri päissä. Pienempinä mittalaitteina mukaan mahtuvat myös MATTI-magnetometri ja kamera, joka mahdollistaa maapallon kuvaamisen lisäksi plasmajarrun avaamisen seurannan.

Ilmatieteen laitoksella työskentelevän Pekka Janhusen keksimää plasmajarrua on yritetty demonstroida avaruudessa jo aiemmin nanosatelliiteissa. Kokeissa on kuitenkin ilmaantunut teknisiä ongelmia. Nyt mukana on uusittu laitteisto, jossa on 60 metrin pituinen lieka.

Foresail-1 on suunniteltu jopa viiden vuoden toiminta-aikaa varten. Pitkä mittausaika on tärkeä, jotta hiukkasympäristöstä saadaan kattavaa tilastollista dataa. Satelliitin seuraajat Foresail-2 ja Foresail-3 laukaistaan lähivuosina korkeammille radoille vaativampiin säteily-ympäristöihin.

Lehdistötilaisuuden videolähetys