ESAn uusi ympäristösatelliitti laukaistaan ensi yönä – raketti-ilmiö voi näkyä Suomesta

EarthCARE-satelliitti tutkii Maan ilmakehän lämmittävää ja viilentävää vaikutusta. Satelliitti yritetään laukaista matkaan Kaliforniasta tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kello 1.20.

EarthCARE eli Earth Cloud Aerosol and Radiation Explorer on ESAn yhteisprojekti Japanin avaruusjärjestö Jaxan kanssa. ESA pitää sitä monimutkaisimpana ympäristöä tarkkailevista Earth Explorer -sarjan satelliiteistaan.

Satelliitin tiedelaitteisiin kuuluu esimerkiksi pilviprofiileja mittaava lasertutka, aerosoleja mittaava lasertutka, multispektrikamera sekä laaja-alainen radiometri. Mukana on myös hieman suomalaista tekniikkaa.

ESA esittelee EarthCAREn tehtävää videolla.

Ursan Avaruustekniikka-harrastusryhmän vetäjän Antti Kuosmasen mukaan laukaisusta voi syntyä raketti-ilmiö Suomen aamutaivaalle. Laukaisussa käytettävän Falcon 9 -raketin ylempi vaihe tyhjentää yleensä ylimääräiset ajoaineensa avaruuteen ja auringonvalossa tämä voi näkyä rakettivaihetta ympäröivänä Auringon valaisemana pilvenä.

Mikäli laukaisu tapahtuu ajallaan, ilmiö olisi odotettavissa noin kello 2.40 etelähorisonttiin ja jatkaisi siitä taivaan yli pohjoiseen.

Ilmiö saattaisi näyttää samanlaiselta kuin Falcon 9:llä tehty vapunpäivän Worldview-satelliitin laukaisu, josta on muutamia kuvahavaintoja Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmässä. Yötaivaan vaaleuden vuoksi se olisi havaittavissa vain eteläisimmästä Suomesta.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)