Elon Muskin StarHopper-raketti lensi onnistuneesti 150 metriin

SpaceX-yhtiön prototyyppiraketti StarHopper nousi noin 150 metriin ja laskeutui onnistuneesti kello 1.02 Suomen aikaa. Koe valmistelee StarShip-raketin kehitystyötä.

Etelä-Teksasissa koekentällä tehtyä lentoa pääsi seuraamaan useiden livevideolähetysten kautta, myös SpaceXin omien kameroiden kuvaamana. Kaikki näytti sujuvan hyvin. Prototyyppiraketti nousi suhinan saattelemana korkeuksiin ja laskeutui takaisin erilliselle laskeutumisalustalle jonkin matkan päähän lähtöpaikastaan.

Koelentoa ehdittiin odottaa jo muutamia viikkoja. Tarkoituksena oli testata sekä moottorin toimintaa, raketin ohjausjärjestelmiä että laskeutumistekniikkaa.

StarHopperin yhdeksän metrin halkaisija vastaa lopullista StarShip-rakettia eli BFR:n ylintä vaihetta, mutta on sitä huomattavasti lyhyempi ja kevyempi.

Alkujaan kokeen tavoitteena oli 200 metrin korkeus, mutta Yhdysvaltojen ilmailuviranomaisten lupa alensi sitä 50 metrillä. StarHopperin ensimmäinen lentotesti oli 25. heinäkuuta, jolloin raketti nousi vain noin 20 metriin.

Kehitteillä oleva BFR-kantoraketti on SpaceX:ää luotsaavan Elon Muskin visioima. Se koostuu ylemmästä vaiheesta nimeltä StarShip ja alemmasta vaiheesta nimeltä Super Heavy. BFR:stä on määrä tulla ensimmäinen täysin uudelleen käytettävä kantoraketti.

StarShip-raketista on tarkoitus rakentaa ainakin kolme erilaista versiota: miehitetty raketti, miehittämätön avaruuslaukaisuihin käytettävä raketti sekä avaruustankkeri.

Seuraavaksi odotetaan Elon Muskin lupaamia tietoja rakettikehityksen seuraavista vaiheista. StarShip-aluksen lisäksi pian aletaan rakentaa myös BFR:n massiivista alempaa vaihetta, Super Heavyä. Siinä missä StarHopperissa on yksi Raptor-moottori, on StarShipissä niitä kolme kappaletta ja Super Heavyssa peräti 35.

Lisää Muskin suunnitelmista Tähdet ja avaruus -lehdessä 7/2019.

Koelennon video YouTubessa