Elon Musk päivitti suunnitelmiaan – Starshipistä valmisteilla suurempi versio

Kolmen koelennon jälkeen Starship-jättiraketti on matkalla kohti täyttä toimintavalmiutta. Viime viikon lopulla Elon Musk piti vuosittaisen selontekonsa suunnitelmiensa etenemisestä.

"Seuraava Starshipin lento koittaa noin kuukauden kuluttua", Musk lupaili.

"Mikäli meillä on tuuria matkassa, pääsemme silloin jarrutusvaiheen läpi. Mikäli alemman vaiheen jarrutus onnistuu, yritämme viidennellä lennolla laskeutumista laukaisutorniin", hän jatkoi.

Musk arvioi, että alempi vaihe saadaan laskeutumaan telineen mekaanisille käsivarsille tämän vuoden aikana 80–90 prosentin todennäköisyydellä. Suunnitteilla on kaksi laukaisutornia Boca Chicaan Teksasiin ja kaksi Cape Canaveraliin Floridaan.

Nykyisellään täysin uudelleen käytettävä Starship-kantoraketti on laukaisussaan peräti 121 metrin pituinen, mutta sen kapasiteetti viedä hyötykuormaa kiertoradalle on pieni.

Suunnitelmissa on kehittää Starship 2, jossa on tehokkaammat moottorit ja sadan tonnin kapasiteetti. Tämä kantoraketti olisi laukaisussaan 124 metrin pituinen. Kolmosversio pidennettäisiin suunnitelman mukaan 150 metriin, ja se pystyisi kuljettamaan 200 tonnia kiertoradalle.

Pitkän aikavälin tavoitteena Muskilla on edelleen miljoonan ihmisen siirtokunta Marsiin. Sitä varten Starship-aluksia eli kantoraketin ylempiä vaiheita rakennettaisiin tuhannen kappaleen vuosivauhdilla. Niitä parkkeerettaisiin kiertoradalle odottamaan laukaisuikkunan avautumista 26 kuukauden välein.

Arvion mukaan miljoonan ihmisen kuljetus Marsiin olisi mahdollista jo vuosikymmenessä rutiinilentojen aloittamisesta.

Nyt Musk uskoo, että suurin osa Marsiin lähetettävistä Starship-aluksista olisi hyödyllisintä purkaa ja niiden materiaalit hyötykäyttää paikan päällä Marsissa sen sijaan, että alukset lennätettäisiin takaisin maapallolle. Hän pysyi kuitenkin lupauksessaan taata paluumatka niille, jotka eivät halua jäädä Marsiin asumaan.

Aiheesta lisää SpaceX (englanniksi)