Ariane 6:n neitsytlento voi koittaa jo ensi vuonna

ESA kertoo Euroopan seuraavan sukupolven kantoraketin, Ariane 6:n, olevan kehityksensä loppusuoralla. Rakettimallin ensilentoa kaupallisen hyötykuorman kera odotetaan ensi vuodelle.

Ariane 6:n rakentamisesta vastaa ArianeGroup ESAn alaisuudessa. Kantoraketin päävaiheet käyttävät nestemäisiä ajoaineita ja kantoraketilla on versiosta riippuen kaksi tai neljä kiinteää apurakettia.

Raketin laukaisukeskus Kouroussa Ranskan Guayanassa on lähes valmis. Eräs kehitysosio on päävaiheen kuljetus vaakasuorassa sen sijaan, että se joudutttaisiin tuomaan laukaisupaikalle hankalammin pystysuorassa, kuten tähän asti. Tämä ja muu automatisointi nopeuttavat laukaisun valmisteluun tarvittavaa aikaa. Näin samalta laukaisualustalta pystytään lähettämään useampia raketteja vuosittain.

Kantorakettimallin valmistelua lentoon esitellään uudessa animaatiossa.

Toinen iso kehitysaskel on entistä joustavammin useita hyötykuormia käsittelevä ylempi rakettivaihe. Tämä mahdollistaa satelliittien viemisen eri ratatasoille ja -korkeuksille samalla laukaisulla.

Ariane 6:en on kohdistettu paljon arvostelua siitä, että sitä ei ole edes yritetty tehdä osittain uudelleenkäytettäväksi.

Vaikka tavoitteena onkin tuntuva säästö Ariane 5:n laukaisukuluihin verrattuna, uusi rakettimalli tuskin pystyy kilpailemaan hinnoilla SpaceX- ja Blue Origin -yhtiöiden raketeille, joiden ensimmäiset vaiheet voidaan lennättää uudelleen kerta toisensa jälkeen.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)