Ariane 6 nousi hienosti avaruuteen - ongelmia ilmaantui myöhemmin
Eurooppalainen Ariane 6 -kantoraketti ylsi neitsytlennollaan vain osittaiseen onnistumiseen. Uuden teknologian käyttöönotossa on aina haasteita eikä kaikkea voi testata etukäteen.
Ariane 6 ampaisi lupaavasti taivaalle Kouroun avaruuskeskuksesta Ranskan Guayanassa. Laukaisun ensiminuutit voi katsoa tästä videosta.
Ongelmat ilmenivät vasta, kun kantoraketin ylempi vaihe ei pystynyt starttaamaan moottoriaan uudelleen. Tässä vaiheessa se oli ollut maapallon kiertoradalla jo noin tunnin.
Ensimmäiset nanosatelliitit ehdittiin vapauttaa pian kiertoradalle pääsyn jälkeen, mutta muiden hyötykuormien vapauttaminen tai ylimmän vaiheen pudottamismanööveri eivät onnistuneet.
Ylemmän vaiheen tehoyksikön arvioidaan vikaantumineen. Ongelmien ilmaantumisen jälkeen Arianespace päätyi passivoimaan rakettivaiheen romuksi kiertoradalle. Se päästi ajoaineet pois tankeista, jotta mahdollisen myöhemmän räjähdyksen todennäköisyys pienenisi.
Koko laukaisulähetyksen voi katsoa tästä linkistä. Haasteet koittavat videon kohdassa 2 tuntia 50 minuuttia eli noin 1 tunti 50 minuuttia laukaisun jälkeen, kun rata alkoi poiketa suunnitellusta. Tapahtuneella ei Arianen henkilöstön mukaan ole merkitystä rakettimallin seuraaviin lentoihin.
Epäonnistumisesta puhuminen on avaruustoimijoille aina vaikeaa, mutta Euroopan avaruusjärjestöllä on runsaasti kokemusta vikaantumisten käsittelyn välttelystä. Vielä laukaisua seuraavana päivänä ESA ja Arianespace eivät maininneet teknisestä ongelmasta mitään nettisivustoillaan tai edes laukaisun tiedotteissaan.
Riippumaton yhdysvaltalainen asiantuntija Jonathan McDowell arvioi tuoreeltaan lennon onnistuneen 85-prosenttisesti. Se on suhteellisen hyvä tulos täysin uuden kantorakettimallin ensilennolle etenkin, kun kyydissä ei ollut mitään erityisen korvaamatonta tai kallista.
Aiheesta lisää Arianespace (englanniksi)