Amazonin satelliittinetin ensimmäiset testisatelliitit laukaistiin

Starlink on saamassa uuden kilpailijan maailmanlaajuiselle satelliittinetilleen. Amazonin Project Kuiper -järjestelmän ensimmäiset prototyyppisatelliitit ovat nyt kiertoradalla. 

Satelliitit laukaistiin perjantai-iltana United Launch Alliancen Atlas V -kantoraketilla Floridan Cape Canaveralista. Järjestelmästä vastaa Kuiper Systems LLC, joka on Amazonin tytäryhtiö. 

Nyt laukaistujen prototyyppisatelliittien testauksen jälkeen tavoitteena on rakentaa 3 200 satelliitin parvi matalalle Maata kiertävälle radalle 590-630 kilometrin korkeuteen.

Project Kuiper on määrä saada valmiiksi seuraavien kuuden vuoden aikana. Laukaisuja on varattu usealta eri yritykseltä - Arianespacelta, United Launch Alliancelta ja Blue Originilta.

Asiakkaille on tarjolla kolmen eri hinta- ja nopeusluokan nettiterminaaleja. Pienimmissä nopeus on 100, keskikokoisissa 400 ja isoissa 1000 megabittiä sekunnissa.

Markkinoiden johtajalla SpaceX-yhtiön Starlink-järjestelmällä on noin 5 000 satelliittia ja 2 miljoonaa käyttäjää eri puolilla maailmaa. Nopeutta standardikäyttäjä saa noin 200 megabittiä sekunnissa. OneWeb on puolestaan noin 650 satelliitin järjestelmä, joka on sekin jo toiminnassa.

SpaceX myy Starlink-satelliittinettiä ainoastaan yksityishenkilöille, kun taas OneWeb-järjestelmä on huomattavasti pienempi käyttäjäkapasiteetiltaan ja sitä myydään yrityksille.

Aiheesta lisää Amazon.com (englanniksi)