Amazon osti hurjan määrän laukaisuja - tähtää satelliitti-internetin ykköseksi

Satelliitti-internetiä rakentava Amazon-yhtiö on tehnyt rakettilaukaisujen suurtilauksen. Samalla se varasi itselleen merkittävän osan koko maailman laukaisuista lähivuosille.

Verkkokaupastaan parhaiten tunnettu Amazon-yhtiö kertoo varanneensa mahdollisuuden jopa 83 rakettilaukaisuun seuraaville viidelle vuodelle. Laukaisut ostetaan Arianespace, Blue Origin ja United Launch Alliance -yhtiöiltä.

Määrää voi verrata siihen, että viime vuonna koko maailmassa tehtiin yhteensä noin 140 rakettilaukaisua maapallon kiertoradalle. Vaikka laukaisujen odotetaan lisääntyvän, Amazonin tilauksessa on silti kyse merkittävästä siivusta maailman rakettilaukaisuja. 

Laukaisujen avulla Amazon aikoo sijoittaa Maan kiertoradalle valtaosan suunnittelemastaan yli 3 000 tietoliikennesatelliitin parvesta. Projektin hintalappua ei ole julkaistu, mutta sen arvellaan huitelevan 10 miljardin euron tienoilla.

Amazonin tavoite on tarjota internetyhteyksiä kaikkialle maailmaan. Taloudellinen onnistuminen ei ole itsestään selvää, sillä kilpailijat SpaceX ja OneWeb ovat jo paljon pidemmällä maailmanlaajuisen satelliitti-internetin kehittämisessä.

Amazonin yritys kiriä kilpailijoidensa etumatkaa voi olla vaikeaa myös rakettien osalta. Esimerkiksi Blue Originin New Glenn -raketti on kärsinyt toistuvista lykkääntymisistä ja odottaa vielä ensilentoaan. Mahdolliset lisäviiveet aiheuttavat helposti viivytyksiä myös Amazonin suunnitelmiin.