Aeolus-tuulisatelliitti valmiina viimeisiin testeihin

Maapallon tuulia kartoittava Aeolus-satellitti on saatu valmiiksi. Se viedään nyt Ranskaan ja Belgiaan viimeisiin laukaisua edeltäviin testeihin.

Euroopan avaruusjärjestö ESA ylistää Aeolus-satelliittinsa Aladin-instrumenttia vallankumoukselliseksi. Se on yksi hienostuneimpia mittalaitteita, mitä kiertoradalle on koskaan nostettu.

Aladin tarkastelee kiertoradalta käsin tuulia lähettämällä laserilla ultraviolettivalon pulsseja ilmakehään. Sitten laite mittaa hiukkasista ja molekyyleistä takasin sironnutta valoa.

Menetelmä on täysin uusi. Aiemmin tuulia on arvioitu avaruudesta lähinnä pilvien liikkeen, meren levottomuuden ja ilmakehän lämpötilaprofiilin perusteella.

Aeoluksen ensisijainen tarkoitus on auttaa tutkijoita ymmärtämään ilmakehämme dynamiikkaa. Kyky välittää mittaustiedot nopeasti alas antaa satelliitille merkittävän roolin myös säätiedotusten kehittämisessä.

Satellitti viedään nyt testattavaksi Ranskan Tolouseen, missä koetellaan sen kykyä kestää laukaisun tärinää ja melua.

"Seuraava testikierros on erittäin tärkeä. Tiedän tiimin palavan halusta näyttää, että heidän ylpeästi rakentamansa satelliitti kestää laukaisijan rankan kyydin", sanoo Anders Elfving, Aeoluksen projektipäällikkö ESAsta.

Tämän jälkeen Belgiassa tutkitaan lämpötyhjiökammiossa, kuinka valmis Aeolus on avaruuden oloihin. Kun kaikki testit ovat valmiita, Aeolus kuljetetaan Atlantin yli Ranskan Guyanaan. Sieltä se lähetetään matkaan vuoden lopussa.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)