Aalto-2 on avaruudessa

Ensimmäinen suomalaisvalmisteinen satelliitti on päässyt avaruuteen. Aalto-2-piensatelliitti vapautettiin Kansainväliseltä avaruusasemalta kello 14.55 Suomen aikaa.

[Kello 16.24] Etelä-Koreasta on saatu signaali, joka on varmuudella Aalto-2:sta. 

[Kello 16.00] Tällä hetkellä suomalaiset satelliitin rakentajat odottavat kärsimättömiä ensimmäistä Maahan tulevaa signaalia. Aalto-2:n oli tarkoitus aloittaa toimintansa noin 30 minuuttia vapauttamisen jälkeen.

Etelä-Afrikan maa-asemalla olisi ollut mahdollisuus kuulla satelliitin radiolähetys, mutta signaalia ei ainakaan vielä saatu. Signaalin vastaanottaminen Etelä-Afrikan kautta oli kuitenkin jo alkujaan epätodennäköistä, joten tutkijat ovat luottavaisia satelliitin toimintakykyyn.

”Missiossa on mukana useita maa-asemia ympäri maailmaa. Satelliittien lähettämä tieto jaetaan kaikkien kesken. Ensimmäinen signaali saataneen muutaman päivän kuluessa vapautuksesta”, Aalto-yliopiston maa-asemasta vastaava Petri Niemelä selittää.

Ensimmäinen Aalto-2-satelliitin lähettämä signaali kuullaankin todennäköisesti muun kuin Aalto-yliopiston Otaniemessä sijaitsevan maa-aseman kautta. Satelliitin kiertorata on lähellä päiväntasaajaa, joten satelliittiin voidaan olla yhteydessä Otaniemestä vain ajoittain.

Aalto-2 on osa kymmenien minisatelliittien joukkoa, jonka tarkoituksena on tuottaa ensimmäistä kertaa kattava malli Maan ilmakehän ja avaruuden välisen rajakerroksen ominaisuuksista.

Vain kahden kilon painoinen Aalto-2 kantaa mukanaan Oslon yliopistossa kehitettyä hyötykuormaa plasman ominaisuuksien mittaamiseen.