Yhdellä TRAPPIST-1-tähden planeetoista voi olla samanlainen ilmasto kuin Maalla

Tutkimusryhmä mallinsi 39 valovuoden päässä olevan TRAPPIST-1-tähden planeettojen olosuhteita. Vaikka kaikki seitsemän planeettaa ovat maapallon kokoluokkaa, ainakin kuusi niistä on saattanut menettää merensä. 

Useimmat tähdet poikkeavat melkoisesti meille tutusta Auringosta. Myös niiden ympärillä oleva planeettajärjestelmä on monesti todella erilainen kuin omamme.

“Mallinnamme tuntemattomia kaasukehiä. Emme vain oleta, että aurinkokunnassamme näkemämme asiat näyttävät samanlaisilta muiden tähtien ympärillä", toteaa Andrew Lincowski Washingtonin yliopistosta.

Lincowski kollegoineen on luonut uudet päivitetyt mallinnukset TRAPPIST-1-tähden planeetoille.

Vain 39 valovuoden päässä maapallolta sijaitseva TRAPPIST-1 on käytännössä niin pieni kuin tähti voi olla ja silti toimia tähtenä. Sen halkaisija on vain hieman suurempi kuin Jupiterin, vaikkakin sillä on selvästi enemmän massaa.

Kaikki TRAPPIST-1-tähden seitsemän tunnettua planeettaa ovat maapallon kokoluokkaa. Kolme niistä on jopa niin sanotulla elämänvyöhykkeellä.

Nyt julkaistujen uusien simulaatioiden perusteella jokaisella näistä planeetoista on voinut olla aikoinaan meriä pinnallaan.

Emotähtensä erittäin kuuman ja kirkkaan nuoruuden takia ne ovat silti saattaneet kokea saman kohtalon kuin Venus, jonka meri haihtui ja jätti jälkeensä elämälle vihamielisen kaasukehän.

Ainoastaan yksi TRAPPIST-1-tähden planeetoista voisi mallinnuksen mukaan edelleen olla maapalloa muistuttava merimaailma. Tämä on kuitenkin mahdollista vain, jossa planeetalla oli alkujaan enemmän vettä kuin maapallolla.

"Jos TRAPPIST-1 e -planeetta ei menettänyt kaikkea vettään, se voi nykyään olla yhden yhtenäisen meren peittämä vesimaailma. Tällöin sillä saattaisi olla samanlainen ilmasto kuin maapallolla", Lincowski uskoo.

Aiheesta lisää Washingtonin yliopisto (englanniksi)